Araştırma Programı 6

Araştırma Programı 6

Marmara Üniversitesi, ülkemizin en köklü eğitim kurumlarının başında gelmektedir. 16 Ocak 1883 tarihinde Hamidiye Ticaret Mekteb-i Âlisi ismi altında Ticaret ve Ziraat Orman ve Maadin Nezareti’ne bağlı olarak Cağaloğlu’nda İstanbul Kız Lisesi’nin arkasındaki bir evde eğitime başlamıştır. Kurum, 1959 yılında İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi haline dönüşmüş, 1982 yılında gerçekleştirilen düzenlemelerle de Marmara Üniversitesi adıyla Türk Yükseköğretim Kurumları arasındaki yerini almıştır.

Marmara Üniversitesi, 1982 - 1983 eğitim ve öğretim yılında 9 fakülte, 1 yüksekokul, 1 enstitü ile eğitim ve öğretime başlamıştır. Bugün fakülte sayısı 18’e, yüksekokul sayısı 4’e, enstitü sayısı da 12’ye yükselmiştir. Üniversitede halen açık olan önlisans ve lisans program sayısı 369’dur.

Marmara Üniversitesi, Türkiye’nin bilimsel birikimine, yaklaşık 3300 öğretim elemanı  ve 80.000’nin üzerinde öğrencisiyle katkıda bulunmaya çalışan önemli yükseköğretim kurumlarından biridir. İktisat, İşletme, Siyasal Bilgiler, Mühendislik, Tıp, Diş Hekimliği, Güzel Sanatlar ve İlahiyat Fakülteleri başta olmak üzere akademik birimlerde Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca ve Arapça’dan oluşan 5 dilde eğitimi bünyesinde toplayan Marmara Üniversitesi, bu özelliği ile Türkiye’deki tek, çok dilli üniversitesidir.

Proje 6.1: Lignoselülozik hammaddelerin ve atıkların değerlendirilmesi ile etkinliği arttırılmış ileri malzemelerin üretimi

Proje 6.1 Yürütücü Kuruluş: Marmara Üniversitesi -UNSİMER

Proje 6.1 Özeti :

Bu proje, lignoselülozik biyokütle ve ondan elde edilen lignoselülozik bileşikler kullanılarak elde edilen floresans CDlerin emisyon tabakası olarak kullanıldığı, monokromatik ışık yayan 2 inç x 2 inç boyutundaki esnek ve şeffaf alttaş üzerinde 10-100 cd/m2 değerinde ışıma elde edilebilecek 32 x 32 (toplam 1024 pikselden oluşan) pasif matris OLED ekran prototipinin üretimi amaçlanmaktadır.

Bu projenin amaç ve hedefleri özgün olup, bu hedeflere ulaşabilmek için  yürütülecek olan iş paketleri;

  • Lignoselülozik atıklardan fonksiyonel karbon nanomalzemelerin geliştirilmesi ve karakterizasyonu,
  • Lignoselülozik malzemelerden esnek ve şeffaf OLED alttaş üretimi ve karakterizasyonu
  • Karbon nokta takviyeli OLED aygıtlarının geliştirilmesi ve karakterizasyonu
  • OLED panel prototipinin üretimi ve testlerinin yapılması

Sürdürülebilir lignoselülozik biyokütle, lignoselülozik bileşikler ve işlevselleştirilmiş türevleri, katmadeğeri yüksek karbon temelli nanomalzemelerin  (farklı renk emisyonlarında ışıma yapabilen, yüksek kuantum verimliliğine sahip karbon/grafen noktalar, karbon aerojel ve yanmazlık özelliği kazandırılmış bor katkılı türevleri) ve ucuz, sürdürülebilir lignoselülozik kaynaklardan üretilen bileşikler ve türevlerinden şeffaf ve esnek OLED alttaşlarının ve nihai olarak elde ettiğimiz OLED prototipinin etkinliğinin sanayi paydaşımız (VESTEL) tarafından etkinliğinin değerlendirilmesi proje hedefleri arasındadır.

Önerilen proje, sürdürülebilir ucuz kaynaklardan özgün malzeme sentez ve işleme yaklaşımları ile katmadeğeri yüksek nanomalzemelerin geliştirilmesi ve esnek OLED teknolojisinde kullanılan diyotlara ve cam alttaşlara sürdürülebilir ve ucuz alternatifler sunmak üzere  araştırma ve geliştirme faaliyetlerine katkı sağlarken proje çıktıları geniş kitlelerin faydasına olacak şekilde sanayi/üniversite işbirliği kapsamında değerlendirilecektir.

Oluşturulacak ‘Yüksek Teknoloji Platformu’ çatısı altında yürütülecek “Lignoselülozik hammaddelerin ve atıkların değerlendirilmesi ile etkinliği arttırılmış ileri malzemelerin üretimi” alt projesi araştırma programı öncelikli olarak NACE 2 kodu olarak 26.11’e tekabül eden “Elektronik bileşenlerin ve devre kartlarının imalatı” alanını kapsamaktadırç Proje ayrıca sürdürülebilir kaynaklardan ileri malzemelerin geliştirilmesi ve elektronik cihaz uygulamaları alanında yeni araştırmacıların ve lisansüstü öğrencilerin yetişmesine katkı sağlamayı hedeflemektedir.