Araştırma Programı 1

Araştırma Programı 1

Proje 1.1 Lignoselülozik Biyokütleden Katma Değerli Ürün Geliştirme

Yürütücü Kuruluş: Koruma Klor Alkali San. ve Tic. A.Ş.

1.1 Proje Özeti :

Günümüzde artan sanayileşme nedeniyle fosil yakıtların kullanımı, iklim değişikliğinin yanı sıra hava ve su kirliliği gibi ciddi çevre sorunlarına yol açmıştır. Ekonomik ve politik faktörlerin yol açtığı sürekli dalgalanan petrol fiyatları ve artan çevre bilinci, günümüzde fosil hammaddelerden elde edilen kimyasallar ve polimerik malzemelere alternatif, yenilenebilir hammadde bulmak için çok sayıda önemli araştırmaları beraberinde getirmiştir. Petrol kaynaklı ürünlerin ucuz, biyolojik olarak yenilenebilir doğal malzemelerle değiştirilmesi, sürdürülebilir kalkınma için kritiktir. Ayrıca polimer endüstrisi ve çevre üzerinde önemli bir etkiye sahip olacaktır.

Projede, biyokütlelerden lignin, hemiselüloz ve lignin+selüloz karışımlarının ayrıştırılması, düşük molekül ağırlıklı lignin elde edilmesi ve hammadde olarak kullanılarak biyo-kaynaklı baz epoksi sentezlenmesi, epoksi reçinenin kürlenme kinetiği incelenerek uygun yöntemin belirlenmesi, yanmazlık özellikleri katılması amaçlanmaktadır. Geliştirilecek bu kıymetli biyo-kaynaklı reçinenin elektronik devre kartlarının kaplama malzemesi olarak kullanılması, halihazırda sektörde kullanılan petrol kaynaklı epoksi reçinelere ikame olması projenin önemli çıktılarından biridir.

Sürdürülebilirliği ve ithal ikame ürün/malzeme hedefleri ele alındığında, projede hammadde eldesi, özgün malzeme sentezi ve malzemenin ürünleştirilmesi ile biyo-esaslı ürün üretme ve geri dönüşüm süreçlerine katkı sağlarken, elde edilecek çıktılar sayesinde pek çok farklı kullanıcıya fayda sağlayacak/farklı sektörlere hizmet edecektir. Böylelikle farklı işbirlikleri oluşturma potansiyeli de doğuracaktır.

Projenin özgün çıktıları:

  • Biyokütleden sürdürülebilir, çevre dostu hammaddeler,
  • Elde edilecek düşük molekül ağırlıklı lignin makromolekülleri kullanılarak sentezlenecek biyokaynaklı baz epoksi reçine,
  • Elektronik devre kartlarında kullanılacak, biyo-esaslı yanma dayanımlı kaplama malzemeleri,
  • Yüksek oranda (~%100) geri dönüştürülebilir lignoselüloz fiberler ve bu fiberler kullanılarak ekran arka panel prototipidir.